parochievernieuwing

ParochierevitalisatieZoals in de TitusBreed van zomer 2019 al was te lezen is in onze parochie het initiatief genomen om een proces van parochierevitalisatie, ofwel parochievernieuwing, te starten.

VernieuwingOp 5 maart 2020 is de eerste bijeenkomst gehouden omtrent de Parochievernieuwing. Met als onderwerp: Missie/doel van de kerk en kern van ons Katholieke geloof.

VernieuwingDe tweede bijeenkomst was op 14 mei 2020. Vanwege de Corona restricties was deze bijeenkomst via Zoom. Het onderwerp was “Wat is de kern van ons katholieke geloof?”.

VernieuwingOp 22 juni was er een webinar met James Mallon.

missionaireparochie.jpg

Met twintig mensen uit onze parochie waren we op 24 en 25 maart in Breda bij de Conferentie Missionaire Parochie. In totaal waren er 1.000 mensen uit Nederland en Vlaanderen. Dan ervaar je wat het betekent om ‘samen op weg’ te zijn. 

Er waren op beide dagen gezamenlijke Eucharistievieringen: de openingsviering door mgr. Liesen, bisschop van Breda, en op vrijdag door mgr. L. Aerts, bisschop van Brugge. Beide dagen waren er seminars, getuigenissen van verschillende mensen, waaronder onze pastoor Henri, Erik Rozeman en Hadewijch uit Wageningen. Een bijzondere ervaring was het samen bidden tot de Heilige Geest, de uitleg daarover door fr. James Mallon en de mogelijkheid tot Eucharistische aanbidding.

Het is moeilijk uit te leggen wat het je doet, zulke dagen. Ik kon er, door een ongelukje met de fiets, helaas alleen vrijdag bij zijn, maar heb het deels live kunnen volgen op www.missionaireparochie.nl . Er is op deze site heel veel terug te zien. Ik wil u dit van harte aanbevelen, al is het maar om de sfeer te proeven, maar vooral om de belangrijkste spreker te horen: father James Mallon, uit Canada en de preek van mgr. Liesen.

Wat mij vooral geraakt heeft is de plenaire bijeenkomst met inleiding door fr. James Mallon: "Power from on high" (Kracht van boven). Voelde me en voel me samen met en door heel veel anderen geïnspireerd door de Heilige Geest. En ook heel belangrijk, ik heb de kracht ervaren en de noodzaak van samen bidden, vooral in deze tijd van oorlog in Oekraïne.
Jos van der Lee

 Foto_conferentie_missionaire_parochie.JPG

Pastoor Henri ten Have, diaken Erik Rozeman en Hadewijch Klaassen leggen hun getuigenis af

En zo zijn er nog een aantal enthousiaste reacties van deelnemers uit onze parochie:

‘Het was een warm bad. Twee dagen van diepe geestelijke voeding waar je kracht uit put.’
Marina Pressato

Ik heb ook twee erg goede dagen gehad en erg fijne open gesprekken. Dankbaar voor. Ga de komende tijd nog nakauwen.
Rogier Pouwels

Het waren twee inspirerende dagen, vol dierbare ontmoetingen, in het bijzonder met de H. Geest! Onder leiding van de H. Geest gebeuren er wonderlijke dingen als vanzelf, die we niet voor mogelijk hadden gehouden. We hoeven alleen maar ons hart open te stellen en de H. Geest uit te nodigen, om Zijn vuur (weer) in ons te laten opvlammen. Ik gun het iedereen om zo de H. Geest te ervaren en de vrede en vreugde in jezelf te mogen voelen. Dagelijks gebed en regelmatige Aanbidding in de kerk helpen om je hart te openen en je door de H. Geest te laten leiden. Het was heel mooi om onze dromen voor de toekomst van de kerk met elkaar te delen. Het geeft zoveel vreugde om samen de kerk van de toekomst vorm te geven. Onze parochie is hierin één van de pioniers. Met de focus op die prachtige droom, waarin de kerk (weer) een bron van vreugde en inspiratie is voor iedereen, kunnen we aan de slag binnen onze mooie parochie en zullen we steeds meer die levende en uitnodigende kerk worden, die voortdurend blijft inspireren en groeien. Het was een hele bijzondere ervaring om met 1000 mensen als uit één mond te bidden voor vrede in Oekraïne. Wat was het heerlijk om met zovelen samen te komen in gebed en om elkaar te ontmoeten en inspireren om aan die mooie toekomst van de kerk verder te werken. 
Anuschka Smeekes

Mooie conferentie! Als de Heilige Geest de ruimte krijgt, die zich verbindt met het Woord, komt er vernieuwing en leven…
Myriam Hazelzet

Geïnspireerd thuis gekomen, we gaan samen bouwen aan de kerk van de toekomst!
Kika IJsselmuiden

Thuisgekomen, vol ideeën, vol moed, vol inzichten. Gesterkt door de Heilige Geest om door te gaan met vernieuwing in de Parochie. Mooie mensen ontmoet, gesprekken gehad en geïnvesteerd in mensen.
Didy Kruiger